De lekkerste kersttulband 

Recept @RutgerBakt

Prijswinnende kersttulband

Met dit recept werd Rutger Baktmeesterbakker van de week bij Heel Holland Bakt. Echt een heerlijke tulband. Niks gezonds, alleen maar lekker ! ;-). Begin de avond van tevoren al met het wellen van het gedroogde fruit.



Wat heb je nodig?

  • Voor de vulling
    • 125 gr tuttifrutti (of bijvoorbeeld alleen gedroogde abrikozen)
    • 75 gr blanke rozijnen
    • 50 gr cranberry’s
    • 80 ml amaretto (of bijvoorbeeld cognac of appelsap)
  • Voor het beslag
    • 250 gr amandelspijs
    • 200 gr boter, op kamertemperatuur
    • 125 gr witte basterdsuiker
    • ¼ tl zout
    • 1 tl vanille extract
    • 1 citroen, rasp
    • 4 eieren, op kamertemperatuur
    • 200 gr bloem
    • 3½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
    • boter, om in te vetten
    • paneermeel, om de vorm te bestrooien
    • 2 el bloem
    • poedersuiker, om te bestuiven


Hoe maak je het?

Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en meng deze met de rozijnen, cranberry’s en amandellikeur. Laat de vruchten de hele nacht wellen.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroenrasp in een kom en klop het geheel romig (ongeveer 5 minuten). Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.

Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef. Meng de nog vochtige vruchten met de 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag.  

Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60-70 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar.

Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Bestuif de afgekoelde tulband met behulp van een theezeefje met poedersuiker.


Bewaren

Luchtdicht verpakt kun je deze kersttulband zeker 5-6 dagen bewaren op kamertemperatuur. Wil je ‘m langer bewaren, dan kun je de tulbandcake ook heel goed invriezen voor 2-3 maanden. 

Een flinke plak kersttulband bevat ongeveer: 228 kcal | 14 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet | 2 gram eiwit | 22 gram Koolhydraten | 2 gram vezels