Frisse zomerkefir

Kefir Darmen worden ook wel ‘het tweede brein’ genoemd. Omdat je darmbacteriën van invloed zijn op hoe we denken en hoe we ons voelen. Maag-, darm- en leverartsen weten al lang dat we psychisch ziek kunnen worden doordat onze darmen niet goed functioneren. Zorg dus goed voor je binnenkant!

Je kunt je darmflora beïnvloeden door het eten van bijvoorbeeld veel vezels. Maar ook door zogenaamde pro-biotica. Kefir is zo’n pro-biotica, die je zelf kan maken. Waterkefir is een fris, sprankelend drankje. Het zit een beetje tussen Radler, citroenwater en Rivella in vind ik. Een beetje vreemd,…maar wel lekker!

Doe in een weckpot:

  • 1 liter (bron)water
  • Ongeveer 100 gram kefirkorrels
(te koop bij bv de Kefirshop of wat af te halen bij mij voor diegene die het eens wil proberen;-)
  • Twee scheppen (biologische) suiker, rietsuiker of oerzoet. Dit gebruiken de bacteriën als voeding. Gebruik GEEN honing, want dat gaat niet samen met de kefir.
  • 3 gedroogde vruchten (vijgen, abrikozen of dadels)
  • 0,5 tot ‘n hele (biologische) citroen of sinaasappel. Indien niet biologisch, dien je de citroen of sinaasappel te schillen! Je kunt ook achteraf de citroen uitgeperst toevoegen aan de gezeefde drank. In dat geval hoeft deze niet perse biologisch te zijn.

 

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten in de weckpot, de citroen doormidden gesneden met schil (vooraf grondig gespoeld)
  • Roer met een houten of plastic lepel een beetje zodat een deel v.d. suiker oplost. Helemaal oplossen hoeft niet, de rest lost vanzelf op. Sluit de weckpot en zet hem op een lichte plaats maar niet in de volle zon.
  • M.b.t. het afsluiten van de pot wordt nogal eens beweerd dat deze hermetisch afgesloten moet zijn. Dat is NIET het geval! Je kunt ook het deksel op de pot laten rusten, zonder dat de beugelconstructie het geheel luchtdicht afsluit. Gevolg zal zijn dat de overdruk door koolzuurgasontwikkeling zijn weg naar buiten kan vinden. Dit doet niets aan de kwaliteit af, hooguit zal er wat “minder prik” in de kefirdrank aanwezig zijn.
  • Draag er wel zorg voor dat er geen stof of andere vervuiling in de pot kan komen tijdens het rijpingsproces.
  • Laat deze bereiding nu ongeveer 2 dagen staan. Roer het geheel af en toe nog eens om met een houten of plastic lepel (voorzichtig, zodat je de korrels niet beschadigt). Je merkt dat het koolzuurgehalte in de weckpot stijgt, zelfs zodanig dat kefirkorrels door opborrelend koolzuurgas naar de oppervlakte opborrelen. Let op dat je de pot niet te lang laat staan er is kans op explosiegevaar!
  • Na de gekozen periode is de kefirbereiding klaar. Haal nu eerst de geweekte vruchten uit de bereiding. Deze zijn NIET meer bruikbaar (smakeloos geworden).
  • Dan neemt je de gebruikte citroen en knijpt haar grondig uit boven ‘n opvangbak met zeef. Gebruik hiervoor GÉÉN metalen zeef! Hier kunnen de kefirkorrels slecht tegen. Spoel de zeef even af.
  • Dan giet je de rest van de kefirbereiding af boven de zeef. Citroensap en kefir worden zo tot een frisse drank gemengd, die in een gesloten fles of schenkkan bewaard kan worden. Je kan de drinkbare kefirdrank het beste in de koelkast bewaren.
  • De kefirkorrels, die zich ruim vermeerderd hebben, spoel je goed af onder stromend water. Zij kunnen meteen gebruikt worden voor een nieuwe bereiding.

Zo maak je je eigen frisse zomerdrank. Proost!