De allerlekkerste erwtensoep

erwtensoep

Zin in eigengemaakte erwtensoep? Probeer deze van mijn moeder dan eens, die is namelijk het aller-aller-lekkerst.

Nodig voor circa 3 liter soep

  • 1 pak spliterwten
  • 700 gram varkenslapjes
  • 1 prei in ringetje gesneden
  • 1 winterpeen in kleine blokjes
  • 1 knolselderij in blokjes
  • 1 grote ui in blokjes
  • 2 geschilde aardappels in blokjes
  • bosje verse selderij, gesneden
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 biologische bouillonblokjes (zonder smaakversterkers en E-nummers)
  • 1 eetlepel Kurkuma
  • (Biologische) Rookworst, in schijfjes

Bereiden

Het is niet veel werk, maar moet een paar uurtje pruttelen. Dus begin op tijd.

Was de erwten en zet ze samen met de varkenslapjes in een liter water op het vuur. 60 minuten op een klein pitje koken en het schuim er af en toe af scheppen.

Haal daarna het vlees uit de pan en snijd het in stukken. Daarna samen met alle gesneden groenten en kruiden in de pan met circa 2,5 liter water en de bouillonblokjes erbij.

Soep 3-4 uur op een klein pitje koken en af en toe roeren. Eventueel een rookworst erbij en smullen maar!

Erwtensoep is een dag later nog lekkerder, omdat alle smaken goed zijn ingetrokken. En je kan het ook prima invriezen!

 

Een grote kom soep zonder rookworst bevat ongeveer:  405 kcal | 5,4 gram vet | 1,75 gram verzadigd vet | 28 gram eiwit | 55 gram koolhydraten | 12 gram vezels |

Een grote kom soep mét rookworst bevat ongeveer:  511 kcal | 15 gram vet | 5 gram verzadigd vet | 33 gram eiwit | 56 gram koolhydraten | 12 gram vezels |